IMPRO LIGA

VSAKA SODELUJOČA IGRALSKA ZASEDBA SODELUJE TUDI V 5 MINUTNI IMPRO LIGI. SKUPINA BO NEKAJ MINUT PRED ZAČETKOM IGRE IZŽREBALA TEMO IN ŽANR. ČAS JE OMEJEN NA 5 MINUT - NE VEČ, NE MANJ.


(PRIMER: NE JOČI PETER - ZNANSTVENA FANTASTIKA ali PASTIRCI - KRIMINALKA)

 

ŽANRI:
-
         AKCIJA
-
         ZNANSTVENA FANTASTIKA
-
         TRILER
-
         DRAMA
-
         GROZLJIVKA, SRHLJIVKA
-
         TRAGEDIJA
-
         LIMONADA
-
         BALET
-
         MUZIKAL

 

TEME:

CVETJE V JESENI: Doktor Janez, že nekoliko prileten odvetnik iz Ljubljane, pride na nekaj tedenski obisk k svojemu sorodniku, bogatemu kmetu Presečniku, ki živi v hribovski vasi. Ker je Janez mesta naveličan, kmalu nadvse uživa v kmečkem okolju, ljudeh in stiku z naravo - še posebej zaradi tihe ljubezni, ki počasi vzklije med njim in Presečnikovo hčerko Meto. Delo ga kliče, zato se mora vrniti v Ljubljano, toda kmalu začne razmišljati, da bi tudi sam kupil kmetijo, pa da bi Meto, ki je nikakor ne more pozabiti, zasnubil. Vse steče po njegovih načrtih, toda navsezadnje Metino srce priznanja ljubezni in sreče, ki jo to priznanje prinaša, ne more vzdržati ...

 

SREČNO KEKEC: Dva dečka, Kekec in Rožle, prideta služit za pastirja h kmetu, ki ima slepo hčerko Mojco. Zvečer se pogovarjata o gorskem strahu Pehti, ki naj bi kradla otroke. Kekec, Mojca in Rožle gredo zjutraj v planšarsko kočo. Kekec obljubi Mojci, da bo našel zdravilo za njene oči. Mojca nabira rože, prikaže se neznana ženska in jo odpelje v svojo kočo: to je Pehta, ki hoče Mojco obdržati, ker ima rada njeno petje. Pehta je zeliščarka in v gori najde redko rožo, iz katere naredi zdravilo za Mojčine oči. Kekec in Rožle iščeta Mojco in prideta do Pehtine koče: Kekec zleze skozi streho in z Mojco zbeži. Pehta pošlje za njima svojega psa Volka, rešita se po brvi čez gorski potok. Plašni Rožle doma pove, da je Kekca in Mojco najbrž požrl Pehtin Volk. Mojčin oče in vaščani z baklami iščejo deklico in dečka, ki prenočujeta v gorski votlini. Pehta jih opazi in zažge svojo kočo. Kekec pripelje Mojco domov, ko pa deklica pripoveduje materi, da Pehta pozna zdravilo za njene oči, brž steče iz hiše.

 

NE JOČI PETER: Partizanska zgodba z otroki v glavnih vlogah. Dva partizanska minerja dobita častno zadolžitev, da tri vojne sirote prepeljeta iz nevarnega območja, kjer potekajo boji, na varno osvobojeno ozemlje. Na začetku se minerja počutita ponižana, saj si želita kakšno večjo akcijo, toda kasneje z otroki postaneta velika prijatelja, še posebej z najmlajšim Petrom, ki je glavni povod za vse smešne ali nežne prizore.

 

JANKO IN METKA: Janko, Metka in njuji starši, dobri oče in zlobna mačeha, so živeli v hišici na robu velikega gozda. Strašna lakota je takrat pustošila po deželi. Mačeha je sklenila, da doma ni dovolj hrane za vse, in odločila se je, da bo otroka pustila v gozdu. Družina se je dopravila nabirat gobe, ampak oče in mačeha sta se "izgubila". Janko in Metka sta našla pot nazaj s pomočjo kamenčkov, ki sta jih pustila za seboj. Naslednjič se je mačeha odločila, da bo družina odšla po drva globoko v gozd. Tokrat sta otroka za seboj pustila drobtinice kruha, ki pa so jih pozobale ptice. In tako sta se Janko in Metka izgubila. Po treh dneh tavanja po godzu, ju srečamo pred čudovito hišico iz sladkarij. Ali sta rešena? Nista. Nenavadna ženska, ki živi v sladki hišici, ni nihče drug kot zlobna čarovnica, katere priljubljena hrana so... otročički!

 

3 PRAŠIČKI: Znana klasična pravljica o treh prašičkih, njihovem prepiru o materialu za hiške in prepirih z volkom je postala podlaga za različna obdelovanja po vsem svetu.

 

SREČA NA VRVICI: V velikem betonskem naselju sam z materjo - oče je službeno v Libiji - živi deček Matic. Njegov najboljši prijatelj je Rok, največji sovražnik pa "indijanski poglavar" Črni blisk ter skupina otrok, "indijancev", ki jih Črni blisk vodi. Matic ter Rok se namreč ne želita več igrati kavbojcev in indijancev, to pa klapo moti. Nenadoma se Maticevo precej enolično življenje spremeni, saj po naključju dobi vlogo v filmu. Na snemanju spozna simpatijo Mileno, kot nagrado za sodelovanje pa dobi velikega črnega psa novofundlanca. Toda betonsko naselje psa ne želi v svojem okolišu; pravijo, da je zanj ta življenjski prostor neprimeren. Vsa otroška klapa, od indijancev pod vodstvom Črnega bliska, pa do Milene, ki Matica vztrajno obiskuje, se odraslim upre. Psa je treba skriti, starše pa prepričati, da brez črnega prijatelja ne gre ...